13 березня 2019
Пілотний проект про зміну механізму фінансування надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук України триватиме до кінця 2019 року.

Відповідну постанову схвалив Кабінет Міністрів України.

На реалізацію пілотного проекту державним бюджетом на 2019 рік передбачено 692,2 млн грн (у 2017 – 200 млн грн., 2018 – 600 млн грн).

Кошти спрямують на оплату послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги згідно з договорами про медичне обслуговування населення, укладеними Академією медичних наук України.

Пілотний проект був ініційований Міністерством фінансів у 2017 році для підвищення ефективності надання високоспеціалізованої медичної допомоги в Україні за рахунок бюджетних коштів, а відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 червня 2017 року № 425  Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова був обраний в якості однієї з установ для розробки та впровадження нового механізму фінансування третинного рівня медичної допомоги.

Він передбачає перехід від традиційного кошторисного утримання установ НАМНУ на оплату державою послуг з надання високоспеціалізованої медичної допомоги без витрат з боку пацієнтів

Впровадження нового механізму фінансування дозволило надавати гарантовану державою високоспеціалізовану медичну допомогу пацієнтам з тяжкими захворюваннями та патологічними станами, чітко розуміючи її вартість та складові, сформувати механізми планової госпіталізації та співпраці з регіонами і територіальними громадами.

Позитивні результати «пілотного» проекту зумовили його пролангацію, а саме постановою КМУ від 06 березня 2019 року №161 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 червня 2017 року №425» подовжено дію «пілотного» проекту та додатково визначена можливість використання коштів задля придбання медичного обладнання та реконструкції, що дозволяє оновити матеріальну технічну базу та як наслідок покращити якість надання медичної допомоги шляхом впровадження новітніх методик лікування, що є актуальним і значущим.

Впроваджена зміна механізму фінансування Інституту вже надала змогу значно збільшити обсяги закупівлі медикаментів та витратних матеріалів  для надання високоспеціалізованої допомоги тисячам наших співвітчизників та врятувати багатьом з них життя.

За 2018 рік в Інституті проведено 57 трансплантацій нирки, (13 дітям) та 10 пересадок печінки (2 дітям).

При здійсненні більшості високоспеціалізованих  оперативних втручань та подальшого лікування використовувались дороговартісні лікарські засоби та вироби медичного призначення, що були закуплені в межах «пілотного» проекту за кошти державного бюджету, у т.ч. такі, що до моменту впровадження «пілотного» проекту закуповувались за кошти пацієнтів.

Зокрема, при лікуванні хворих з аневризмою аорти, атеросклеротичним та околюзійним ураженням артеріальних судин встановлено 89 судинних протезів та 13 периферичних стент-систем, 6 пацієнтам проведено ендоваскулярне протезування аорти. При лікування хворих з патологією органів гепатопанкреатобіліарної зони встановлено 45 стент-систем та біліарних протезів, ще 6 пацієнтам проведено стентування стравоходу.

При лікуванні хворих з коронарною патологією встановлено 89 серцевих клапанів, 38 коронарних стент-систем та використано 70 оксигенаторів.

Продовження фінансування на 2019 рок в межах «пілотного проекту» дозволить інституту продовжити надавати високоспеціалізовану медичну допомогу нашим співвітчизникам та допоможе зберегти науково-практичний потенціал в скрутні для країни часи.

Це фінансування є реальним кроком до переходу вітчизняної медицини на рівень європейських медичних стандартів.

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo