Новини
photo_2024-03-17_16-36-16.jpg
18 березня 2024
Трансартеріальна хіміоемболізація пухлин

Трансартеріальна хіміоемболізація – ендоваскулярна методика закупорки артерій, які живлять пухлину, спеціальним матеріалом з протипухлинним препаратом. Метод поєднує лікувальні ефекти емболізації і регіонарної хіміотерапії: знекровлення пухлини в поєднанні з локальним її насиченням протипухлинним препаратом.

Найчастіше метод застосовується для лікування пухлин печінки, зокрема найбільш поширеної патології – гепатоцелюлярного раку або метастатичних уражень печінки.

Якщо системна хіміотерапія передбачає введення протипухлинних препаратів системно, внутрішньовенно, і хіміопрепарат розподіляється рівномірно по всьому організму, що здійснює токсичний вплив на здорові органи та тканини. То вже при регіонарній хіміотерапії протипухлинні препарати вводяться через катетер безпосередньо в артерію, що живить пухлину. Так вдається досягти набагато вищої концентрації препарату саме в цільовій зоні. Але навіть в цьому випадку препарат проходить пухлину наскрізь.

Хіміоемболізація поєднує емболізацію судин пухлини з насиченням хіміопрепаратом, тому більша частина препарату лишається в пухлині та діє пролонговано.

Технічно процедура проводиться під місцевим знеболенням. Спеціальний інструмент вводиться в судинне русло (зазвичай в артерію передпліччя або стегна) та підводиться безпосередньо до пухлини. Процедура триває близько години та достатньо легко переноситься пацієнтом (відсутні наслідки пригнічення імунної системи, випадіння волосся тощо, які притаманні звичайній хіміотерапії).

Процедуру можливо поєднувати з радіочастотною абляцією пухлини, що дозволяє значно покращити результати комплексного лікування онкопатологій.

Основні показання до застосування трансартеріальної хіміоемболізації:

  • гепатоцелюлярна карцинома або первинний рак печінки
  • холангіоцелюлярний рак (утворюється з клітин жовчних проток)
  • метастази колоректального раку, органів ШКТ, нейроендокринного раку та інших видів метастаз.

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo