УЗІ нирки.jpg
11 березня 2021
Щорічно у другий четвер березня відзначається Всесвітній день нирки!

Здорові нирки — запорука здорового і довгого життя.

Хвороби нирок є дуже підступними: вони розвиваються непомітно аж до важкої форми. Але їх можно попередити, дотримуючись простих правил, якими поділився з нами Заступник головного лікаря з хірургії, лікар-уролог, трансплантолог Бочарніков Сергій Миколайович.

Зверніть увагу на ці рекомендації:

- Проходити своєчасне обстеження (раз на рік зробити УЗІ)
- Позбавитися від шкідливих звичок
- Уникати надмірного сонячного випромінювання
- Уникати переохолодження
- Не зловживати кухонною сіллю та білковою їжею
- Вживати більше овочів та фруктів
- Уникати вірусних інфекцій. Якщо все ж таки вияявлено необхідно дотримуватися постільного режиму
- Займатися фізичною активністю (робити ранкову зарядку, або щоденно гуляти мінімум по 45 хвилин)
- Проходити лікування у разі хронічного тонзиліту і каріозних зубів
- Вживати достатню кількість рідини (2–2,5 л води на добу).

Також Сергій підкреслив, що своєчасне звернення до лікарів, якщо виникли скарги - може попередити захворювання шляхом ранньої діагностики та своєчасно проведеного лікування. 

У процесі обміну речовин утворюються сполуки, від яких організм повинен звільнитися, так як, накопичуючись у великій кількості, вони можуть стати причиною втрати здоров’я і навіть життя хворого. Найважливішу роль у процесах виділення відіграють нирки, які, фільтруючи кров, відбирають з неї токсичні речовини і виводять їх з сечею (уриною) у зовнішнє середовище.   

Зростання захворювань нирок перш за все пов’язують зі значним зростанням цукрового діабету і ожирінням, з погіршенням екології, неконтрольованим вживанням лікарських засобів. Патологічні зміни в нирках викликають і неправильне харчування, куріння, наркотики, алкоголь. Щорічно з цієї причини зростає смертність, погіршується якість життя, зростає втрата працездатності і необхідність високовитратного лікування.  

До загальних симптомів захворювань сечовидільної системи належать болі в поперековій області, порушення сечовипускання, наявність домішок у сечі (кров, слиз тощо), набряки, головні болі, запаморочення. Крім того, можуть турбувати порушення зору, задишка, болі в області серця, підвищення температури тіла, нудота, блювання, відсутність апетиту. Разом з тим, такі захворювання нирок як пієлонефрит, гломерулонефрит, нирковокам’яна (сечокам’яна) хвороба, новоутворення нирок та деякі інші упродовж тривалого часу можуть протікати без видимих симптомів.

Нирки - неймовірно важливий орган, без якого неможливе життя людини. Бережіть здоров'я!

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo