Ми сьогодні
img_1692.jpg
20 травня 2016
20 травня 2016 р. в інституті Шалімова вперше в Україні проведена "операція Ozaki" - пацієнту було виконано відновну реконструкцію аортального клапану в комплексі із супракоронарним протезуванням висхідного відділу аорти.

Навесні 2016 р., в клініку інституту Шалімова з вінницького військового шпиталю був направлений для консультації 50-літній демобілізований ветеран АТО з діагнозом – «вроджена патологія 2-х стулкового аортального клапану (у нормі клапан 3-х стулковий), аневризма висхідного відділу аорти».  За словами хворого, до недавнього часу він взагалі не відчував ніяких симптомів захворювання, але після демобілізації з армії став скаржитись на задишку та неможливість виконувати навіть невеликі фізичні навантаження.

Після проведеного курсу ретельних обстежень і консультацій, фахівцями відділу хірургії і трансплантації серця Інституту, хворому було запропоновано продовжити хірургічне лікування за кордоном. Проте зважаючи на важкий матеріальний стан багатодітної сім'ї пацієнта, хірурги Інституту оперативно зв'язалися зі своїми німецькими колегами з кардіохірургічного центру міста Ессена, зокрема - з провідним кардіохірургом університетської клініки, доктором Ярославом Бенедіком, який люб'язно погодився приїхати до Києва та прооперувати хворого. 

20 травня 2016 р., в клініці Національного інституту хірургії і трансплантології їм О.О. Шалімова вперше в Україні була проведена "операція Ozaki*" за методикою доктора Ярослава Бенедіка. В ході операції доктором Бенедіком спільно з провідними хірургами НІХТ пацієнту було виконано відновну реконструкцію стулок аортального клапану з високотехнологічного матеріалу "штучний перикард" в комплексі з супракоронарним протезуванням висхідного відділу аорти.

За підсумками операції в Інституті відбувся брифінг для тележурналістів.

За словами завідуючого відділу хірургії і трансплантації серця Артура Габріэляна операція пройшла успішно: "Стан пацієнта стабільний і відповідає тяжкості перенесеного хірургічного втручання. Хворий переведений у відділення реанімації і інтенсивної терапії.  …Саму ж проведену операцію можна віднести до найвищого рівня хірургічної професії. Наш колега з Німеччини на практиці показав, як правильно сформувати стулки клапану з перикарду (в даному випадку штучного), як прошивати шви, адже варто зробити лише тільки один маленький хибний крок, лише одну помилку – і всі зусилля підуть нанівець... ".

Відповідаючи на питання журналістів, доктор Ярослав Бенедік підкреслив: Застосована в даному випадку методика реконструкції стулок аортального клапану з новітнього високотехнологічного матеріалу "штучний перикард" є на сьогодні найсучаснішою - у Німеччині було проведено близько 10 подібних операцій". Також доктор Бенедік зазначив високий професійний рівень кардіохірургів інституту Шалімова та виразив впевненість в тім, що фахівці Інституту поза сумнівом освоять цю операцію та з успіхом будуть застосовувати її для рятування життів і поліпшення якості життя пацієнтів.

У свою чергу, директор Інституту, доктор медичних наук, професор Олександр Усенко виразив слова щирої вдячності німецькому колезі за його небайдужість до проблем української хірургії: "- Основна цінність цього методу полягає в тому, що після оперативного втручання пацієнт дістає можливість повернутися до практично повноцінного, активного способу життя… Доктор Бенедік не лише оперував сам, але й доручив ведучим фахівцям нашого Інституту виконати декілька важливих етапів цієї складної операції, що вкрай необхідно для найшвидшого практичного освоювання українськими хірургами прогресивної методики в цілому…".

"Операція Ozaki*" - розроблена професором Shigeyuki Ozaki (Японія), в ході якої, виконується протезування аортального клапану, або реконструктивна  відновна, клапанозберігаюча процедура методом пластики з природних тканин пацієнта або "штучного перикарду".

Прес-служба ДУ "НІХТ ім. О.О. Шалімова" НАМН України

Переглянути фотозвіт про подію

Переглянути сюжет ТВ-каналу "НТН" - "НОВИНИ" (24.05.2016)

Переглянути сюжет ТВ-каналу "1+1" - "ТСН"  (21.05.2016 : 19.30)

Переглянути сюжет ТВ-каналу "UBR" - "НОВИНИ" (21.05.2016)