Group 1378.png
04 березня 2024
Березень - місяць обізнаності про колоректальний рак

Березень є місяцем обізнаності про колоректальний рак.

Це один з найпоширеніших видів раку у світі. У рейтингу за поширеністю серед інших локалізацій раку посідає друге місце. Щороку в Україні виявляють близько 16 тисяч нових випадків захворювання.

Колоректальний рак проявляє себе, як правило, на пізніх стадіях.

Симптоми, за яких треба негайно звернутися до лікаря:

• болі різного характеру в тазу при дефекації і в спокої,

• домішки крові в калі,

• виснаження та різке зниження маси тіла.

Факторами розвитку колоректального раку може бути спадковість (сімейний анамнез), неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, дифузний сімейний поліпоз, вік більше 50 років. Після досягнення 50-річного віку захворюваність збільшується в 20 разів, і потім щорічно ризик зростає на 5%.

Серед факторів, які підвищують ризики колоректального раку також наявність надмірної ваги, спосіб харчування (недостатня кількість клітковини, багато червоного м’яса та процесованих продуктів), відсутність фізичної активності, надмірне вживання алкоголю. Якщо в сім’ї близький родич мав колоректальний рак, особливо у віці менше 50 років — це також підвищує ризики захворіти.

Ефективною стратегією боротьби з колоректальним раком є скринінг, як процес виявлення ракового або передракового стану у людей, що не мають симптомів захворювання. Основним скринінговим дослідженням є відеоколоноскопія з біопсією у разі виявлення новоутворень у кишківнику.

Скринінгові програми, зокрема, передбачають проведення колоноскопії у віці від 45 років з подальшим інтервалом таких скринінгових досліджень кожні 5 років.

Якщо людина знаходиться в групі ризику та має спадковий фактор появи захворювання (на колоректальний рак хворіли кровні родичі), скринінг проводиться починаючи із 40 років або на 15 років раніше від встановленого онкологічного діагнозу в родичів.

Регулярний скринінг колоректального раку є одним з найпотужніших засобів профілактики цього захворювання.

 

 

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo