19 серпня 2024

Всесевітній день дослідження раку молочної залози

Group 2094.png

18 серпня – Всесвітній день дослідження раку молочної залози.

Всесвітній день заснований Фондом дослідження раку молочної залози доктора Сьюзен Лав (США) у 2021 році.

Цей день – можливість підкреслити важливість повноцінної діагностики раку молочної залози. Саме вона дає можливість розібратися в особливостях пухлини і спланувати терапію. 

Серед методів діагностичної візуалізації можуть застосовуватись:

УЗД грудних залоз. Проводиться в будь-якому віці як самостійний або додатковий метод обстеження. Дозволяє отримати інформацію про структуру залоз, розмір та структуру регіонарних лімфатичних вузлів. Якщо виявлене підозріле щільне утворення, може бути рекомендована біопсія.

Мамографія. Цей метод найкраще виявляє пухлини молочних залоз на найбільш ранніх стадіях, які не мають жодних симптомів. Це дослідження дозволяє побачити мікрокальцинати.

КТ. При підтвердженні онкологічного процесу в молочній залозі виконується КТ грудної клітки, органів малого тазу і черевної порожнини. Дослідження дозволяє отримати позрізові зображення внутрішніх органів, кісток, м’яких тканин та кровоносних судин. Призначається для пошуку метастазів, а також для оцінки ефективності системної терапії.

МРТ. Може застосовуватись як допоміжний метод у випадку виявлення розбіжностей на УЗД та мамографії або в разі наявності протипоказань до рентгенологічних методів. Дозволяє оцінити структуру залоз, переконатися в цілісності імплантів тощо.

ПЕТ-КТ. При деяких типах раку це обстеження дає найбільше інформації про хворобу — не тільки про зміни структури тканин, але і з високою імовірністю показує, чи є ці структурні зміни наслідком онкологічного процесу. Це дозволяє з високою точністю визначити розповсюдженість хвороби, а також точно спланувати лікування — хірургічну операцію та променеву терапію.

До інших діагностичних методів відносять:

Біопсія. Онкологи завжди прагнуть знати біологічні особливості конкретної пухлини. Від цього залежить чутливість захворювання до різних видів лікування. Для цього проводиться біопсія.

В мамології застосовують різні види біопсії: тонкоголкова біопсія, товстоголкова (або трепан-біопсія), ексцизійна (хірургічна) біопсія та стереотаксична біопсія.

Патоморфологічна діагностика.

Після отримання матеріалу із підозрілої ділянки проводиться патоморфологічне дослідження, що дає можливість визначити біологічний тип пухлини, правильно підібрати тактику лікування, визначити чутливість новоутворення до певних видів терапії, оцінити прогноз тощо.

Увага! На початкових етапах утворення пухлини проходить безболісно і практично безсимптомно, через це рідко діагностується на ранніх стадіях, тому наполягаємо на необхідності вчасно проходити медичне обстеження.

Запис на консультацію мамолога 093-700-55-73