27 серпня 2024

Муцинозна кіста підшлункової залози

photo_2024-08-20_15-46-15.jpg

До Центру поступила жінка 49 років із величезним кістозним утворенням підшлункової залози 17,6х12,7см, що викликало візуальну деформацію черевної стінки та виражений больовий синдром. Про існування кісти пацієнтка дізналася ще 20 років тому, однак тоді їй була рекомендована тактика спостереження, допоки кіста не збільшилась у декілька разів і не почала приносити жінці суттєвий дискомфорт.

При дообстеженні у Центрі вдалося визначити, що утворення є муцинозною кістозною неоплазією (MCN) підшлункової залози із проростанням в селезінкову вену.

До відома. MCN відносять до неракових типів пухлин підшлункової. Найчастіше вони зустрічаються у жінок у віці близько 50 років. Основним чинником, що впливає наявність або відсутність проявів захворювання, є розмір кісти залози. Значне збільшення кістозного утворення часто призводить до стискання сусідніх тканин або закупорки проток і блокування відтоку секрету. Основні клінічні прояви хвороби, що заважають нормальному способу життя:

Больовий синдром. Провокується кістами великого розміру, а також при гострих панкреатитах у період формування утворень і посилених деструктивних процесів в організмі. Болі, що посилюються, супроводжуються підвищенням температури та ознаками інтоксикації, вказують на розвиток таких серйозних ускладнень, як розрив або нагноєння кіст.

Диспептичні розлади. Наявність новоутворень досить часто призводить до відхилень у регулярності випорожнень, блювання і нудоти, які виникають через скорочення панкреатичного соку, що потрапляє в кишечник, і, як наслідок, до порушення всмоктування поживних речовин через порушення перетравлення їжі. Наслідками таких розладів є втрата ваги та загальна слабкість.

Порушення роботи сусідніх органів. При великому розмірі утворення можуть стискати сусідні органи, зокрема кишечник, через що може сформуватися його часткова непрохідність, ворітну вену, стискання якої призводить до асциту та набряклості. Також можливий розвиток механічної жовтяниці при локалізації утворення в головці органа та перекритті ним жовчної протоки.

Наші фахівці відділу хірургії підшлункової залози та жовчовивідних проток виконали пацієнтці дистальну резекцію підшлункової залози зі спленектомією (видалення селезінки).

Вже на наступний день після операції пацієнтка піднімалася з ліжка та почала харчування рідкою їжею. На восьму післяопераційну добу вона була виписана зі стаціонару з подальшими рекомендаціями щодо спостереження та лікування.

Нові технології, досвід і професіоналізм наших лікарів дають можливість уникнути тяжкого післяопераційного стану пацієнтів, запобігти розвитку ускладнень та максимально скоротити час госпіталізації.

Запис на консультацію 093-700-55-73