photo_2023-12-11_12-48-46.jpg
11 грудня 2023
Ендовенозна лазерна коагуляція

Наш пацієнт чоловік 47 років має варикозну хворобу нижніх кінцівок.

Варикозна хвороба ускладнилась утворенням тромбів у просвіті підшкірних вен.

Лікування провели малотравматичним методом - шляхом ендовенозної лазерної коагуляції. Ендовенозна лазерна коагуляція (ЕВЛК) — це малотравматична операція з видалення уражених варикозом вен, з використанням теплової енергії лазерного випромінювання.

Процедура використовує лазерне випромінювання для закриття пошкоджених вен. Лазерний апарат вводиться через тонку катетерну трубку в пошкоджену вену. При термічній дії лазера відбувається коагуляція білка крові та руйнування (абляція) ендотелію, що призводить до закриття просвіту вени (облітерації). В результаті вена злипається та припиняє передавати кров.

Однією з ключових переваг ЕВЛК є відсутність великих надрізів та необхідності застосування загальної анестезії, що сприяє швидкому відновленню хворого й зменшує ризик ускладнень. Цей метод став популярним через його ефективність, швидкість процедури та мінімальний дискомфорт для пацієнта.

Варикозно розширені вени на гомілці та стегні нашому пацієнту не видаляли, а ввели спеціальний розчин, під дією якого вони склерозувалися (склеїлись). Після такої процедури хворому вдягається компресійна панчоха і він йде до палати. При відсутності скарг через 30 хв пацієнт може бути виписаний додому.