Group 314.png
30 січня 2023
Чим небезпечна гемангіома печінки?

Гемангіома печінки – це найпоширеніша доброякісна пухлина, яка має судинну природу та зустрічається у 2-5% людей, причому у жінок у декілька разів частіше.

Точні причини появи гемангіоми до кінця не вивчені. Здебільшого це вроджені форми або набуті внаслідок травм, захворювань або вагітності. Найчастіше зустрічаються поодинокі вогнищеві зміни, рідше - множинні.

Небезпека новоутворення полягає в тому, що тривалий час захворювання має безсимптомний перебіг. Нудота, дискомфорт чи больові відчуття в правій частині живота, відчуття переповненості шлунка при вживанні малого об'єму їжі та зниження апетиту, порушення функції печінки з можливою появою жовтяниці є симптомами, що з’являються здебільшого при стрімкому зростанні пухлини і відповідно значному її об’єму.  

Встановлення діагнозу базується на результатах інструментальних досліджень: УЗД та КТ, МРТ, сцинтиграфії. Саме ці дослідження дають можливість провести диференційну діагностику та підтвердити діагноз - гемангіома печінки, без додаткового призначення біопсії.

Лікування гемангіоми печінки у більшості випадків, а саме при відсутності росту, не проводиться. Проводиться тактика спостереження з УЗД кожні півроку або рік. Але, якщо гемангіома має стрімку тенденцію до збільшення в розмірах або якщо її розмір більше 10 сантиментрів, є покази до її видалення. 

В Інституті накопичено найбільший досвід в Україні операцій з видалення гемангіом печінки. Сучасні технології та професіоналізм співробітників Інституту є запорукою «золотого стандарту» хірургічного лікування  - мініінвазивної, лапароскопічної резекції печінки. Застосування мінінвазивних технологій забезпечує якнайшвидшу медичну та трудову післяопераційну реабілітацію.

У вкрай важких випадках (надвеликі розміри пухлини, компрометація великих судин або жовчного дерева), застосуються трансплантаційні технології з реконструкції судинного русла та жовчних проток, а також методи ендоваскулярної хірургії.

Наголошуємо, що новоутворення тривалий час мають безсимптомний перебіг, що зумовлює необхідність профілактичних оглядів.

Перевірте стан свого здоров’я!