photo_2023-04-19_13-03-40-Pravka.jpg
20 квітня 2023
Пухлина шлунку

Часто до лікарів звертаються «коли вже припекло», нехтуючи своїм здоров’я, а інколи й життям.

Так трапилось з нашим пацієнтом, якого родичі привезли до Інституту. За місцем проживання у хворого раптово почалась кровотеча із масивною крововтратою, що зумовило пригнічення свідомості та різку слабкість, через що його госпіталізували до стаціонару.

З анамнезу стало відомо, що лікарі підозрювали у пацієнта рак шлунку, але підтвердити чи виключити діагноз за місцем проживання так і не вдалося. При обстеженні в нашому Інституті вдалося встановити точний діагноз, ним виявився GIST (гастроінтестинальна стромальна пухлина), що виходила із шлунку та поширилася в середостіння.

Після стабілізації стану та обговорення тактики лікування на мультисциплінарному онкологічному консиліуму, який є обов’язковим при лікуванні хворих з онкологічною патологією, пацієнта було оперовано.

Фахівцями відділення торако-абдомінальної хірургії проведено нетипову та надскладну операцію через лапароскопічний мініінвазивний доступ. Виокремивши пухлину з оточуючих тканин в середостінні через стравохідний отвір діафрагми та після низведення її в черевну порожнину, з розташованими інструментами в черевній порожнині, хірургам вдалося видалити пухлину з крайовою резекцією шлунку та резекцією м’язової стінки стравоходу.

Враховуючи обсяг втручання та анатомічну ділянку, хірурги доповнили операцію фундоплікаційною манжетою за Тупе, це буде протидіяти міграції шлунку в середостіння, закриє слизову оболонку стравоходу, що була оголена після резекції м’язового шару, та буде протидіяти закиду їжі з шлунку в стравохід.

Зараз наш пацієнт вже виписаний додому, дякує своїм рятівникам та рекомендує не нехтувати своїм здоров’ям та вчасно звертатися до лікарів!

Медична допомога була надана за програмою «Деякі питання впровадження та реалізації нового механізму фінансового забезпечення надання спеціалізованої медичної допомоги в окремих наукових – дослідних установах НАМН».