Group 115.png
21 листопада 2022
Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

Щорічно у листопаді проводиться Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень, заснований Глобальною ініціативою з боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – це не одна конкретна хвороба, а узагальнювальний термін для описання хронічних запальних захворювань легень, внаслідок тривалого роздратування повітряносних шляхів леткими забруднюючими речовинами побутового або виробничого характеру. Основною загрозою є тютюновий дим та промисловий пил, також ХОЗЛ часто стає наслідком вірусно-бактеріальних інфекцій, що призводять до ураження бронхів, легень і формування емфіземи.

Питання своєчасної діагностики та ефективного лікування хронічного обструктивного захворювання легень гостро стоїть у всіх країнах світу, в тому числі і в Україні.

ХОЗЛ діагностують у 8–22% людей віком понад 40 років.

Основними симптомами ХОЗЛ є:

  • хронічний кашель, часто наявний протягом усього дня, іноді — лише вночі;
  • хронічне виділення мокроти (вважається, що хронічне виділення мокроти в будь-якому разі може свідчити про ХОЗЛ);
  • задишка, яка прогресує.

ХОЗЛ не лише призводить до погіршення стану пацієнта, зниження фізичної активності та якості життя, а може провокувати розвиток онкологічних захворювань легень.

Діагноз ХОЗЛ встановлюється шляхом комплексного клініко-інструментального дослідження, у т.ч. завдяки спірометрії, яка показує, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень.

У Інституті Ви та Ваші рідні можуть пройти всі необхідні дослідження (спірометрію, холтерівський моніторинг, рентген та КТ легень), а також отримати консультацію профільних фахівців. Окрім того, проведений загальний аналіз крові допоможе перевірити зростання кількості еритроцитів у крові, а ЕКГ і ехокардіографія виявлять ознаки легеневого серця (що є непрямими ознаками ХОЗЛ).