photo_2024-03-07_18-07-53.jpg
15 грудня 2023
Злоякісна пухлина MPNST

Більш ніж 20 років тому наша пацієнтка пройшла лікування з приводу раку молочної залози. Операція, курси хіміотерапії та променевого лікування вже в минулому. Але згодом пацієнтка відмітила зміни післяопераційного рубця - невеличке утворення, яке з часом почало стрімко збільшуватися у розмірах і набувати кісткової щільності.

Результати обстеження, зокрема КТ та біопсія новоутворення, засвідчили наявність злоякісної пухлини, що походить з оболонок периферичних нервів (MPNST - Malignant peripheral nerve sheath tumor). Пухлинний процес поширювався на кістки та проростав крізь них, а саме через верхню частину грудини та трьох ребер, що й визначило тактику першого хірургічного етапу.

Пухлина була видалена в межах здорової тканини з висіченням уражених ділянок кісток. Одномоментно було виконано закриття кісткового дефекту спеціальним сітчастим протезом, що відновило кістковий каркас грудної клітки.

Невдовзі жінку було виписано додому. Попереду реабілітація та обов'язковий диспансерний нагляд, який є дуже важливим етапом в лікуванні пацієнтів з онкологічною патологією.