photo_2023-11-20_10-51-21.jpg
20 листопада 2023
Торакоскопічне кліпування вушка лівого передсердя

Вперше в стінах інституту Шалімова сумісно фахівцями відділу трансплантації та хірургії серця і відділу торако-абдомінальної хірургії виконано торакоскопічне кліпування вушка лівого передсердя!

У відділ трансплантації та хірургії серця поступила пацієнтка зі скаргами на наявність задишки, відчуття перебоїв у роботі серця , з її анамнезу було відомо про двічі перенесене гостре порушення мозкового кровообігу та тривало існуючу фібриляцію передсердь. 

В ході клінічного та інструментального дообстеження нашими фахівцями виявлено тромботичні нашарування у вушці лівого передсердя.

Тривало існуючі порушення ритму у вигляді фібриляції передсердь можуть призводити до різноманітних тромбоемболічних ускладнень, зокрема інсульту.

Єдиний метод профілактики таких ускладнень - ізолювати тромби у вушці лівого передсердя для попередження їх міграції. Якщо раніше така процедура виконувалась під час відкритої операції , то за наявності сучасного обладнання це можна виконувати через торакоскопічний доступ.

Завдяки мультидисциплінарному підходу та технічним можливостям нашого Центру, одночасно дві бригади хірурги провели пацієнтці торакоскопічне кліпування вушка лівого передсердя.

Перевагою втручання є мініінвазивність та малотравматичність процедури– операція виконується через розрізи розміром до 1 см в ділянках анатомічних складок із досягненням максимального косметичного ефекту. Завдяки такій методиці тривалість перебування пацієнта в операційній мінімальна, відповідно, й реабілітація - максимально швидка.