Ми сьогодні
Image.png
01 травня 2024
Мультиорганний донорський забір
Сьогодні розповімо як відбувається мультиорганний донорський забір у донора з діагностованою смертю мозку.
Під смертю мозку мають на увазі стан, коли головний мозок людини припинив свою діяльність, а робота серця та дихання продовжує підтримуватись штучно. Смерть головного мозку діагностується тільки після проведення цілого комплексу тестів консиліумом лікарів. Діагностику смерті мозку розпочинають не кожному пацієнту без свідомості, а лише у випадку відповідності його стану значній кількості клінічних критеріїв та результатів досліджень.

Вилучаються лише ті органи, які було дозволено вилучати або померлою особою за життя, або родичами, що прямо відображено у відповідній заяві. Вилучення органів у донора здійснюється бригадою лікарів, іноді до її складу входять до 20 в більше фахівців з різних медичних установ. Після вилучення оформлюється акт, який підписується лікарями бригади. 

Відомості про вилучення органів вносяться трансплант-координатором у ЄДІСТ.Після цього ЄДІСТ здійснює первинне співставлення пар донор-реципієнт, що гарантує рівність реципієнтів в отриманні анатомічного матеріалу, адже таке співставлення відбувається за єдиними правилами, визначеними законодавством України.

Органи зберігаються і транспортуються у спеціальних холодильних боксах, які продовжують підтримку життєдіяльності анатомічних матеріалів. Гранично допустимий строк транспортування вилученого серця — 2 години, в разі використання допоміжного пристрою для реперфузії — 5 годин. Для вилученої печінки ці показники становлять 5 і 8 годин відповідно. Гранично допустимий термін транспортування вилученої нирки становить 12 годин.