14 квітня 2020

Медики НІХТ ім.Шалімова отримають доступ до анонімного тестування на антитіла до COVID-19

Вчора українські вчені та медики повідомили про розробку вітчизняних тест-систем на виявлення антитіл до коронавірусу. Сьогодні, з ініціативи директора Інституту ім.Шалімова Олександра Усенка, з розробниками тестів НВК "Діапроф-Мед" досягнута домовленість про передачу першої партії систем для тестування лікарів, передає УНН.  https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1863688-mediki-institutu-shalimova-otrimayut-dostup-do-anonimnogo-testuvannya-na-antitila-do-covid-19

Так, медики Інституту ім.Шалімова стануть першими, хто, використовуючи тест-системи вітчизняного виробництва, пройдуть скринінг на наявність імунітету до COVID-19.

Перша партія тестів НВК "Діапроф-Мед" буде передана медустанові цього тижня. Практичне застосування тестів в Інституті буде дозволено після того, як його лаборанти пройдуть навчання на базі виробника і опанують методику проведення імуноферментного аналізу антитіл до COVID-19.

Відзначимо, що Україна стала п'ятою країною в світі, вченим і медикам якої вдалося розробити власні імуноферментні тест-системи для визначення антитіл до коронавірусу в організмі людини. Оціночні випробування тест-систем науково-виробничої компанії "Діапроф-Мед" проводить НМУ ім.Богомольця під керівництвом доктора медичних наук, професора Ольги Голубовської.

Отримані результати дозволяють розмістити на ринку першу тест-систему для визначення IgG - антитіл до COVID-19, а саме до білка NC, який найменше піддається мутаціям.

Як результат, 13 квітня, НВК "Діапроф-Мед" поінформувала Міністерство охорони здоров'я України про відповідність тест-системи DIA-SARS-CoV-2-NP-IgG вимогам технічного регламенту (Декларація про відповідність № COV-2020-04).

Нагадаємо, такий новий діагностичний інструмент дозволить ретроспективно виявляти перехворілих коронавірусом, виділяти антитіла в плазмі їхньої крові, що, своєю чергою, дозволить використовувати її для лікування тяжкохворих пацієнтів.