photo_2023-09-15_12-30-41.jpg
18 вересня 2023
Ехінококоз печінки

Життя має різноманітні форми. Щодня ми контактуємо з сотнями мільйонів живих організмів і деякі з них є особливо небезпечними та можуть стати причиною важких захворювань.

Одним з таких є ехінококоз. Захворювання викликає небезпечний паразит, який потрапляє до організму людини з їжею (особливу небезпеку становлять вироби з овечого молока) та потім мігрує.

Основним органом, який уражається, є печінка.

Паразит росте, збільшується у розмірі, що призводить до зменшення здорової печінкової тканини і, як наслідок, до порушення її функції. Також зростає ймовірність міграції паразиту в інші органи (легені, мозок тощо).

При локалізації в печінці першими ознаками можуть бути:

  • тяжкість і біль у правому підребер’ї
  • збільшення розмірів живота
  • жовтяниця.

При легеневій локалізації виникають біль в грудній клітині, кашель з кров’янистим харкотинням, лихоманка.

Захворювання, як правило, має прихований перебіг і може бути виявлене при проведенні УЗД черевної порожнини. Додаткові методи діагностики ехінококозу печінки, легень, мозку можуть включати в себе рентгенографію органів грудної клітини, КТ або МРТ-дослідження, імунологічне дослідження з визначенням специфічних імуноглобулінів у крові.

Основний метод лікування пацієнтів із даною патологією — хірургічний. Лапароскопічні методики мають пріоритет при виборі варіанту оперативного втручання.

В Інституті наявні всі можливості та багаторічний досвід професійного лікування даного захворювання.

Консультації за телефоном 044-408-20-88, 044-454-20-36.