Image (4).png
09 травня 2024
Синдром Бувере

До нашого Центру звернулась пацієнтка 69 років зі скаргами на виражений біль в ділянці правого підребер`я, загальну слабкість та рясне блювання.

З анамнезу було відомо, що пацієнтка близько 10 років хворіє на жовчно-кам’яну хворобу.

Пацієнтку обстежили в екстреному порядку та встановили діагноз: жовчно-кам'яна хвороба, ускладнена холецисто-дуоденальною норицею, синдром Бувере, висока тонкокишкова непрохідність.

До відома. Синдром Бувере (або гострий біліарний ілеус) вважається одним із ускладнень жовчно-кам'яної хвороби (частота якого складає 0,25 - 6% від всіх холецисто-дуоденальних нориць). Синдром характеризується розвитком запальних дегенеративно-дистрофічних змін між жовчним міхуром та стінкою ДПК, що призводить до формування нориці (отвору), через яку конкременти мігрують в просвіт ШКТ і можуть викликати кишкову непрохідність.

Під час оперативнгого втручання хірурги розʼєднали холецисто-дуоденальну норицю, видалили жовчний міхур та виконали пластику дванадцятипалої кишки за Гейнеке-Мікулічу, а великий конкремент, який і став причиною кишкової непрохідності, видалили, виконавши ентеротомію (розріз стінки тонкої кишки).

Післяопераційний період пройшов без ускладнень і за тиждень жінку виписали зі стаціонару. На днях Валентині виповнилось 70 років, свій ювілей вона відсвяткувала вдома.

Піклуйтесь про своє здоров’я та вчасно звертайтесь за допомогою.