Ми сьогодні
06 квітня 2015

Конференція в Інституті Шалімова: «Загроза репродуктивному здоров’ю нації - ендометріоз»

Пресс-служба НІХТ ім. О.О. Шалімова    

3-4 квітня 2015 р., у Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова відбулася науково-практичнаконференції, «Загроза репродуктивному здоров’ю нації - ендометріоз», присвячена одній з основних причин безпліддя у українських жінок репродуктивного віку.

Під час заходу був проведений брифінг, на якому на питання журналістів відповіли Головний хірург МОЗ України, д.мед.н., проф. Олександр Усенко, Головний акушер-гінеколог МОЗ України, д.мед.н., проф. В’ячеслав Камінський та провідний фахівець з хірургічного лікування ендометріозу, проф. Ігор Гладчук.

Спікери зазначили, що хоча й не всі випадки ендометріозу підлягають негайного хірургічного втручання, на жаль важких випадків з кожним роком спостерігається все більше. На сьогодні в державі не вистачає висококваліфікованих медичних центрів, спеціалісти яких були б здатні швидко поставити правильний діагноз та почати лікування на ранніх стадіях захворювання, внаслідок чого між першими симптомами хвороби та постановкою діагнозу проходить 7-10 років!, коли стає можливим тільки хірургічне лікування, а такі операції знов ж таки вимагають участі спеціалістів експертного класу і не можуть бути здійснені на рівні районних лікарень.

Спікери констатували, що серйозність проблеми ендометріозу в Україні не можна недооцінювати: "- Десь 15-20% в структурі безпліддя — це ендометріоз. Це дуже великі цифри, за котрими стоять реальні жінки, які не можуть завагітніти...". Виходячи з цього, основною метою конференції стало не тільки всебічне наукове висвітлення проблеми, але й спроба зібрати на базі флагмана вітчизняної хірургії - Інституту Шалімова, якомога більше практикуючих фахівців: хірургів, гінекологів, урологів, колопроктологів, та провести для них практичні майстер-класи з діагностування та хірургічного лікування хвороби, а також поділитися досвідом нестандартних випадків ендометріозу та власними методиками його лікування...

 

У рамках хірургічних майстер-класів оперує професор Ігор Гладчук