Group 471.png
22 лютого 2023
Мініінвазивна хірургія в онкології – швидке відновлення та максимальний ефект

Жінка 68 років, декілька років тому вже зверталась до Інституту з онкологічною проблемою – раком прямої кишки. Після операції все було добре, але хвороба повернулася знову.
При плановому обстеженні у неї було виявлено метастатичні (вторинні) поодинокі ураження печінки та легенів.

Мультидисциплінарний онкологічний консиліум рекомендував в якості лікування етапні мініінвазивні (малотравматичні, без великих розрізів) операції на печінці та легенях.  

Спочатку лапароскопічно (через декілька проколів в черевній стінці) було видалено метастаз у печінці, а через деякий час – торакоскопічно (через декілька проколів в грудній порожнині) виконано атипову резекцію легені. Вже через пару тижнів пацієнтка була вдома та зараз приїжджає до своїх лікарів на профілактичні огляди.

Методика етапного мініінвазивного хірургічного лікування має великі переваги: 

  • зменшення післяопераційних ускладнень та часу перебування в стаціонарі
  • мала травматичність, що дуже важливо для людей похилого віку та тих, які мають супутні захворювання
  • максимальний клінічний ефект при найкоротших термінах реабілітації
  • естетичність.

Зауважимо, що комплексне мініінвазивне лікування можливо отримати лише в профільних медичних центрах, які мають відповідну матеріально-технічну базу, професійну мультидисциплінарну команду та значний, багаторічний клінічний досвід.

Медична допомога була надана за програмою «Деякі питання впровадження та реалізації нового механізму фінансового забезпечення надання третинної спеціалізованої медичної допомоги в окремих наукових – дослідних установах НАМН».