Group 287.png
21 грудня 2022
Коли потрібна порт-система

Хіміотерапія в наш час є невід’ємною частиною лікування онкологічних захворювань. Незважаючи на свою протипухлинну дію, вона має певні побічні явища.

Одним із таких є токсичність для периферичних вен. Флебіти (запалення вен), оклюзія (закриття просвіту вен), екстравазація (коли препарат потрапляє за межі судини) - всі ці небажані явища періодично можуть траплятись у пацієнтів, що проходять хіміотерапевтичне лікування (особливо такими препаратами як 5-фторурацил, препарати платини, доксорубіцин, етопозид). Через це у багатьох пацієнтів вже через декілька курсів лікування виникають проблеми із внутрішньовенним введення препаратів, або взагалі із забором венозної крові на аналіз.

Для попередження цих проблем пацієнтам рекомендовано встановлення імплантованої порт-системи, що стало «золотим стандартом» перед початком хіміотерапевтичного лікування у багатьох країнах світу.

Що собою являє порт система? Це є невеличкий (розміром із великий гудзик) резервуар із мембраною у верхній частині, від якого іде спеціальна трубка-катетер, що заводиться у центральну венозну судину. Сам він повністю вшивається під шкіру. Головними перевагами порт-систем є відсутність токсичного ураження периферичних вен та можливість легкого та безболісного венозного доступу.

В НІХТ ім О.О. Шалімова встановлення порт-систем стало рутинною практикою. Операції проводяться під місцевим знеболенням та під рентген- та УЗД-контролем.

З питань встановлення порту звертайтеся до лікарів відділення онкології: +38096 568 43 98

Бажаємо Вам здоров’я!