photo_2023-12-19_15-18-38.jpg
21 грудня 2023
Посттравматична псевдоаневризма загальної сонної артерії

До нашого Центру поступив пацієнт з пульсуючим новоутворенням лівої половини шиї. З анамнезу було відомо, що утворення сформувалося через деякий час після отримання мінно-вибухового поранення та операції з видалення уламків снаряду, які знаходились в товщі м'язів шиї.

В ході обстеження, яке зокрема, включало комп'ютерну томографію та селективну артеріографію, було виявлено псевдоаневризму лівої загальної сонної артерії. Псевдоаневризма - це травматичний/патологічний розрив всіх шарів стінки судини, без розвитку крововиливу завдяки формуванню навколосудинними тканинами капсули, тобто порожнини, що містить кров.

Через невеликий розріз-прокол на стегні було введено спеціальний інструмент та виконано імплантацію саморзширюючого графта (стента), який відновив прохідність судини. Відповідно, надходження крові до капсули припинилося, і вона поступово буде регресувати, зменшуватися у розмірах до зникнення.

Через декілька днів наш герой вже був направлений на реабілітацію та планує повернутися на передову.

Мініінвазивні методи лікування значно покращують якість медичної допомоги, зменшують травматичність, час перебування в стаціонарі та сприяють ранньому відновленню пацієнта.

У відділі ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології виконуються широкий спектр ендоваскулярних втручань при судинній та органній патології.