Group 1063.png
11 січня 2024
Про чутливість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів

Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити.

Основна причина появи стійкості до антибіотиків - це безвідповідальне вживання цих препаратів. Йдеться про їхній прийом без призначення лікаря, й наслідки цього - неминучі. Так, з кожним вживанням неправильно підібраного препарату якісь з бактерій будуть виживати. А нове покоління цих бактерій вже буде нечутливим до цього антибіотика та буде серйознішою загрозою, яка потребує складнішого, тривалішого лікування. 

Причини поширення стійкості до антибіотиків:

  • надмірне використання антибіотиків
  • використання антибіотиків без лікарського призначення
  • недотримання пацієнтами курсу лікування
  • неналежний інфекційний контроль у лікарнях і закладах охорони здоров’я
  • неналежна гігієна та санітарія.

Внаслідок антибіотикорезистентності збільшується кількість інфекцій, які не можна вилікувати антибіотиками. А це призводить до збільшення смертності від інфекційних захворювань. Вже сьогодні існують інфекції, проти яких немає ефективного лікування.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії можуть призвести до смерті, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, менше як 25% людей, які хворіють на туберкульоз, матимуть шанс вилікуватися.

Антибіотикорезистентність не означає, що організм людини "звикає" до антибіотиків. Це мікроорганізми стають нечутливими до них.

Це ускладнює або робить неефективним лікування пацієнтів з інфекціями, викликаними такими збудниками, що є серйозною загрозою для системи охорони здоров’я та потребує оптимізації використання антибактеріальних препаратів.

Для спрощення роботи Центр громадського здоров’я МОЗ України розробив таблицю «Чутливість мікроорганізмів до антибіотиків»:

https://drive.google.com/file/d/1Q-bmqD8NqYDGHM3w6QXd4vD0q15v4hO0/view