Image (2).png
14 травня 2024
Інсулінома

Інсулінома - це нейроендокринна пухлина, що походить з β-клітин острівців підшлункової залози, синтезує інсулін, надлишок якого є причиною гіпоглікемії.

Основнимі симптоми інсуліноми складають тріаду Уіппла:

1) нервово-психічні порушення: розвиток приступів спонтанної гіпоглікемії натщесерце (з можливою втратою свідомості) або після фізичного навантаження;

2) гіпоглікемія (рівень глюкози в крові падає нижче 2,2 ммоль/л);

3) приступ гіпоглікемії швидко ліквідується введенням глюкози або вживанням цукру.

Клінічні прояви дуже часто сприймаються за напади епілепсії або стан, що нагадує алкогольне сп’яніння, що змушує пацієнтів тривалий час лікуватися в терапевтичних, потім в психоневрологічних стаціонарах, доки не буде встановлений правильний діагноз.

З подібними скаргами до Центру звернулась жінка середнього віку, яка вже багато років страждала від постійного відчуття голоду, підвищеної пітливості та головокружіння, періодичної втрати свідомості, а також порушення уваги.

Вищеперелічені скарги зникали у пацієнтки після вживання легкозасвоюваних вуглеводів. Жінка неодноразово зверталась до невропатолога, однак лікування не давало клінічного ефекту.

У Центрі жінка пройшла клініко-інструментальне обстеження, фахівцями відділу підшлункової залози, лапароскопічної та реконструктивної хірургії жовчовивідних проток був встановлений коректний діагноз – нейроендокринна пухлина підшлункової залози, й рекомендоване оперативне втручання.

В даному випадку пацієнтці було запропоновано лапароскопічну енуклеацію пухлини. Мініінвазивний метод дозволяє зменшити кількість післяопераційних ускладнень, тривалість перебування хворого у стаціонарі після операції та значно покращити косметичний ефект для пацієнта, а також зберегти ендокринну та екзокринну функцію органу.

Через декілька днів після операції пацієнтка була виписана додому. Симптоми хвороби, у тому числі й нервово-психічні розлади, зникли, показники вуглеводного обміну нормалізувались і жінка знову почувається здоровою та активною.

Відділ хірургії підшлункової залози та жовчовивідних проток 044-454-20-06, 044-408-63-44

Відділ торако-абдомінальної хірургії 044-408-74-49, 044-454-20-86

Відділ хірургіїї заочеревинного простору 044-408-68-08, 044-408-75-45