08 жовтня 2018

Лікарі інституту вперше в хірургічній практиці України застосували не типовий метод лікування ускладнення хвороби Крона.

Наталя, 39-річна Вінничанка, хворіє з 2016 року. Тоді у неї вперше була діагностована хвороба Крона, яка відразу ж дала ускладненя.

 Спочатку жінка спостерігалася та лікувалася за місцем проживання. Коли стан погіршився, пройшла додаткове обстеження в приватній клініці де з»ясувалося, що в тонкому та  товстому кишківникові утворилися нориці з абсцесом малого таза. Хвора отримувала медикаментозну терапію відповідно до протоколу ведення пацієнтів з хворобою Крона. До інституту жінка звернулася  в січні 2018 року. На момент звернення у пацієнтки був абсцес малого тазу з затіканням на сідницю. Широке впровадження в сучасну практику мініінвазивних втручань в передопераційному періоді дозволило раздренувати абсцес малого тазу через сідницю. Хворій зробили пункцію та постановили дренаж під УЗД контролем. Протягом декількох місяців абсцес очистився. Наталя була повторно госпіталізована в клініку вже для планового оперативного втручання. Хірурги інституту видалили інфільтрат та виконали резекцію тонкої і товстої кишки, де сформувалися нориці і наклали первинні анастомози.

Це був перший досвід в хірургічній практиці України використаний лікарями інтитуту.

 На першому етапі лікування було застосоване унікальне мініінвазивне дренування абсцесу через сідницю. Саме це дозволило пацієнтці уникнути стомуванія (тобто виведення «кишки в бік»). Наступний етап  - планове видалення вражених ділянок. Далі був післяопераційний період, він протікав без ускладнень. Наталю в задовільному стані вже виписали з клініки.