Group 476.png
07 квітня 2023
Ахалазія стравоходу

До Інституту звернувся пацієнт 60 років, який різко схуд, його постійно турбували приступи нудоти і утруднення при ковтанні їжі, зник апетит. Вживав тверду їжу лише запиваючи водою, а іноді і це не допомагало. Після обстеження лікарі діагностували у чоловіка ахалазію стравоходу.

Ахалазія стравоходу (кардії) – це захворювання нейрогенного походження. Найчастіше виникає після сильної стресової ситуації або на фоні постійної напруженої роботи. В основі хвороби лежить порушення моторики стравоходу – спазм циркулярних м’язових волокон стравоходу зі зниженою здатністю розслаблятися. Так формується звуження, через яке тяжко проходить їжа: спершу тверда, пізніше й рідка. На пізніх стадіях, коли їжі не вдається просунутися по стравоходу далі, вище спазмованої ділянки їжа накопичується, чим значно розширює стінки стравоходу. Розширений стравохід тисне на прилеглі органи – серце, судини, бронхи, легені, чим також може викликати відповідні прояви, аж до порушення серцевого ритму тощо. Діаметр розширеної ділянки стравоходу може сягати великих розмірів.

Метод лікування даної патології – хірургічний, консервативне лікування є неефективним. Пацієнтам виконують мініінвазивне оперативне втручання – лапароскопічну езофагокардіоміотомію, – сенс якої полягає у розсіченні спазмованих м’язових волокон.

На ранніх стадіях захворювання та при вчасній діагностиці лапароскопічного втручання інколи вдається уникнути, а лікування проводиться ендоскопічними методами, а саме:

  • Ендоскопічні ін’єкції ботулотоксину, який розслабляє спазмовані м’язи (потребує повторних сеансів з частотою 1 раз на 6 місяців).
  • Пероральна ендоскопічна міотомія (ПОЕМ) – розсічення м’язових волокон ендоскопічним доступом.

Методика ПОЕМ особливо добре себе зарекомендувала, оскільки не потребує проведення черезшкірного доступу, а тому є ще менш травматичною за лапароскопічну операцію, та передбачає швидку післяопераційну реабілітацію пацієнта.

Таким чином, основними перевагами методу є:

  • мінімальна травматичність для пацієнта (через ендоскопічний доступ)
  • швидке відновлення у післяопераційному періоді через відсутність розрізів на шкірі
  • на другу добу пацієнт вже може самостійно харчуватися, а отже, може бути виписаний зі стаціонару.

Інститут має значний досвід діагностики та лікування пацієнтів з ахалазією стравоходу, використовуючи сучасні методи діагностики та оперативного лікування, як мініінвазивні лапароскопічні, так і ендоскопічні. 

Лікування проводиться хірургами відділення торако-абдомінальної хірургії та лікарями-ендоскопістами.

Запис на консультацію за телефоном 093-542-36-97, 044-454-20-25