23 листопада 2022

Омега-3 в профілактиці захворювань

Group-147.webp

Найкращим способом попередження хвороб є профілактика, в основі якої лежить здорове харчування та фізична активність. Однак, не завжди вдається збалансувати свій раціон настільки, щоб в ньому були присутні в потрібній кількості всі необхідні вітаміни та мікроелементи. Наприклад, вітамін С повинен постійно надходити в організм людини з їжею, а його дефіцит призводить до розвитку такої хвороби, як цинга.

Однією із важливих речовин, які потрібні людині для нормальної життєдіяльності є Омега-3.

Нестача Омега-3 в організмі людини може призвести до:

  • Сухості шкіри
  • Ламкості волосся та нігтів
  • Поганого сну
  • Проблем із концентрацією уваги
  • Швидкої втомлюваності
  • Болю у суглобах
  • Різкого погіршення зору.

Окрім того, нестача Омега-3 збільшує ризик розвитку атеросклерозу і різних серцево-судинних захворювань, призводить до порушень репродуктивної функції та неврологічних розладів (хвороба Альцгеймера, деменція тощо).

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує для здорових дорослих щонайменше дозування 250–500 мг EPA та DHA жирних кислот щодня. Дозування залежить від віку, статі, періоду вагітності, тренувань, маси тіла, тощо. Більшість спеціалістів все ж схиляються до загальної цифри у 800-1000 мг Омега-3 кожного дня.

!! Увага

Слід уникати передозування Омега-3, тому що в надлишку вони можуть мати токсичний ефект, а також розріджувати кров і посилювати кровотечі. Перед вживанням препаратів проконсультуйтесь зі своїм лікарем.