5206947 1.png
29 вересня 2023
Всесвітній день серця

Серце — унікальний орган, який здавна відігравав важливу роль в уявленнях людей про власне тіло. В IV столітті до нашої ери Арістотель назвав серце найважливішим органом, який формується першим — він дійшов цього висновку, досліджуючи курячі ембріони. Філософ також вважав, що оскільки серце займає центральне положення, то воно контролює всі інші «допоміжні» органи, в тому числі й мозок. 

Серцеві захворювання щороку забирають понад 17 мільйонів життів —  фактично кожна десята людина в світі у віці від 30 до 70 років передчасно помирає від інфаркту, інсульту та інших кардіологічних недуг.

Проте лікарі стверджують, що принаймні у 80% випадків серцево-судинним хворобам можна запобігти, якщо люди будуть поінформованими та внесуть потрібні зміни до способу життя. Саме для цього й було засновано Всесвітній день серця, який щороку відзначається 29 вересня.

Всесвітній день серця — гарна нагода для кожного з нас, щоб почати піклуватися про своє серце. Наприклад, відмовитися від тютюну, проконсультуватися у спеціалістів щодо здорової дієти, перевірити рівень холестерину і глюкози в крові, виміряти артеріальний тиск та зробити кардіограму.

Подбайте про себе та своє серце!