УЗІ нирки.jpg
11 березня 2021
Щорічно у другий четвер березня відзначається Всесвітній день нирки!

Здорові нирки — запорука здорового і довгого життя.

Хвороби нирок є дуже підступними: вони розвиваються непомітно аж до важкої форми. Але їх можно попередити, дотримуючись простих правил, якими поділився з нами Заступник головного лікаря з хірургії, лікар-уролог, трансплантолог Бочарніков Сергій Миколайович.

Зверніть увагу на ці рекомендації:

- Проходити своєчасне обстеження (раз на рік зробити УЗІ)
- Позбавитися від шкідливих звичок
- Уникати надмірного сонячного випромінювання
- Уникати переохолодження
- Не зловживати кухонною сіллю та білковою їжею
- Вживати більше овочів та фруктів
- Уникати вірусних інфекцій. Якщо все ж таки вияявлено необхідно дотримуватися постільного режиму
- Займатися фізичною активністю (робити ранкову зарядку, або щоденно гуляти мінімум по 45 хвилин)
- Проходити лікування у разі хронічного тонзиліту і каріозних зубів
- Вживати достатню кількість рідини (2–2,5 л води на добу).

Також Сергій підкреслив, що своєчасне звернення до лікарів, якщо виникли скарги - може попередити захворювання шляхом ранньої діагностики та своєчасно проведеного лікування. 

У процесі обміну речовин утворюються сполуки, від яких організм повинен звільнитися, так як, накопичуючись у великій кількості, вони можуть стати причиною втрати здоров’я і навіть життя хворого. Найважливішу роль у процесах виділення відіграють нирки, які, фільтруючи кров, відбирають з неї токсичні речовини і виводять їх з сечею (уриною) у зовнішнє середовище.   

Зростання захворювань нирок перш за все пов’язують зі значним зростанням цукрового діабету і ожирінням, з погіршенням екології, неконтрольованим вживанням лікарських засобів. Патологічні зміни в нирках викликають і неправильне харчування, куріння, наркотики, алкоголь. Щорічно з цієї причини зростає смертність, погіршується якість життя, зростає втрата працездатності і необхідність високовитратного лікування.  

До загальних симптомів захворювань сечовидільної системи належать болі в поперековій області, порушення сечовипускання, наявність домішок у сечі (кров, слиз тощо), набряки, головні болі, запаморочення. Крім того, можуть турбувати порушення зору, задишка, болі в області серця, підвищення температури тіла, нудота, блювання, відсутність апетиту. Разом з тим, такі захворювання нирок як пієлонефрит, гломерулонефрит, нирковокам’яна (сечокам’яна) хвороба, новоутворення нирок та деякі інші упродовж тривалого часу можуть протікати без видимих симптомів.

Нирки - неймовірно важливий орган, без якого неможливе життя людини. Бережіть здоров'я!