Новини
Group 553.png
24 березня 2023
Радіочастотна абляція пухлини

У нашої хворої досить довге «знайомство» з лікарнями. Все почалось 6 років тому, коли жінці провели операцію на кишківнику, видалили частину сигмовидної кишки через онкологічне захворювання.

Через деякий час почала відмічати появу болю в правому підребер’ї. На обстеженні встановили, що в печінці з’явилося новоутворення – метастаз пухлини товстої кишки. 

Лікарі з рідного міста порадили жінці звернутися саме до Інституту. «Якщо хтось і міг мене врятувати, то тільки лікарі «Шалімова», пояснює хвора.

При додатковому обстеженні діагноз підтвердився – одинокий метастатичний вузол в правій долі печінки. Раніше питання вирішувалось оперативно – розріз та видалення тканини печінки разом з метастатичним новоутворенням. Але технології йдуть вперед, і пацієнтці запропонували мініінвазивне втручання – радіочастотну абляцію метастатичного новоутворення.  

Радіочастотна абляція печінки – прогресивний метод боротьби з первинними та вторинними злоякісними новоутвореннями. Його суть полягає у введенні в уражену онкоклітинами зону електродів, що викликають локальне підвищення температури до 60-110°С. Внаслідок цього відбувається некротизація пухлини, без заподіяння шкоди здоровим тканинам. Широке поширення дана терапія набула завдяки малій інвазивності та гарному терапевтичному ефекту. «Шлях» інструменту до пухлини відбувається в онлайн режимі під контролем КТ, коли кожен міліметр просування електроду контролюється хірургом для безпеки пацієнта. Метод доцільно використовувати у разі:

  • відсутності позапечінкового прояву хвороби (при колоректальному метастазуванні);
  • попереднього радикального хірургічного лікування первинного вогнища;
  • утворення не більше 5 пухлинних вузлів з діаметром до 4 см;
  • місцевого рецидиву;
  • метахронних метастазів після спеціалізованого лікування;
  • розташування вузлів на відстані мінімум 1 см від вен та жовчних шляхів;
  • неможливість пацієнта перенести радикальну операцію (резекцію печінки з метастазами) у зв’язку з вираженою супутньою патологією;
  • наявності залишкової пухлини після іншої методики лікування.

Як правило, КТ-контрольовані інтервенції (втручання) виконуються під місцевою анестезією, проте із супроводом анестезіологічної бригади, що контролює загальний стан пацієнта під час проведення процедури, та може провести седацію за виникнення такої потреби. Реабілітація після процедури зазвичай не займає більше двох годин.

Через декілька днів, після хірургічної маніпуляції пацієнтка вже була вдома. Зараз вона проходить контрольні дослідження та дякує своїм рятівникам!

 

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo