Imagвмвe.png
23 травня 2024
Променева терапія в деталях: від консультації до лікування

Продовжуємо розповідати про променеву терапію, яка відтепер доступна у нашому Центрі.

Променева терапія має складний та тривалий цикл, який складається з декількох етапів:

  1. Консультація лікаря з променевої терапії
  2. Передпроменева топометрична підготовка з використанням КТ
  3. Оконтурювання запланованого об'єму опромінення та оточуючих здорових структур лікарем
  4. Планування променевої терапії медичним фізиком
  5. Безпосередньо сеанс лікування.

На кожному етапі працюють фахівці високого рівня, від яких залежить результат лікування.

Консультація променевого терапевта дозволяє визначити покази до лікування, обрати методику, кількість сеансів, дози опромінення; спрогнозувати можливі променеві реакції з боку пацієнта та розробити  необхідних комплекс заходів до їх максимального усунення.
Другий крок – це передпромененва КТ-топометрична підготовка чи так звана розмітка. Ще до початку променевої терапії лікар визначає точне розташування пухлини та її розміри за допомогою комп'ютерної томографії (КТ) та обирається спеціальне положення пацієнта, щоб забезпечити точне підведення дози на пухлину.
Наступна фаза – оконтурювання запланованого об'єму опромінення та оточуючих здорових структур лікарем для чіткого визначення зони, яку треба опромінити та ділянок, які треба вилучити із зони опромінення 

Далі команда медичних фізиків (інженерів-радіологів) проводить комп'ютерне планування лікування за допомогою програмного забезпечення.

Плануюча система – це складна математична модель, яка задає дані лінійному прискорювачу до початку лікування
пацієнта. Медичні фізики за допомогою програми розраховують найбільш ефективну доставку дози до пухлини: розміри, напрямки та кількість полів опромінення, а також розподіл дози.

Останній етап – це сеанс лікування.
Доза опромінення на різних типах променевої терапії призначається згідно міжнародним сучасним стандартом, з індивідуальним підходом до кожного пацієнта з урахуванням багатьох факторів, – особливостей як, власне, захворювання (вид, стадія, локалізація). 

Кількість сеансів визначається у кожному випадку індивідуально та становить від 1 до 40 фракцій. Середня тривалість сеансу становить від 15 хвилин.

Сьогодні нашому пацієнту Петру Васильовичу проведено перший сеанс променевої терапії. Наразі він комфортно себе почуває і може вести звичний ритм життя.

Запис на консультацію 063-855-11-50