Group 265.png
09 січня 2023
Інсулінома

Найбільш розповсюдженою гормональноактивною пухлиною підшлункової залози є інсулінома. Її характерною рисою є продукування інсуліну у великій кількості, надлишок якого є причиною гіпоглікемії.

Основними симптомами інсуліноми є класична тріада Уіппла:

  • нервово-психічні порушення: розвиток приступів спонтанної гіпоглікемії натщесерце (з можливою втратою свідомості) або після фізичного навантаження;
  • гіпоглікемія (рівень глюкози в крові падає нижче 2,2 ммоль/л);
  • приступ гіпоглікемії швидко ліквідується введенням глюкози або вживанням цукру.

Клінічні прояви дуже часто сприймаються за напади епілепсії або стан, що нагадує алкогольне сп’яніння, що змушує пацієнтів тривалий час лікуватися в терапевтичних, потім в психоневрологічних стаціонарах, доки не буде встановлений правильний діагноз.

З подібними скаргами до Інституту звернувся чоловік середнього віку, який вже 6 років страждав від постійного відчуття голоду, підвищеної пітливості та головокружіння, порушення уваги, а також сухості у роті.

Вище перелічені скарги зникали у пацієнта після вживання легкозасвоюваних вуглеводів. Чоловік неодноразово проходив лікувався в неврологічному стаціонарі та навіть звертався до психіатрів. Знайомі порадили йому звернутися до Інституту. Після ретельного клініко-інструментального обстеження, фахівцями відділення підшлункової залози, лапароскопічної та реконструктивної хірургії жовчовивідних проток було встановлено коректний діагноз – інсулінома, та було рекомендоване оперативне втручання.

«Золотим стандартом» лікування пухлин підшлункової залози є лапороскопічні, органозберігаючі операції. В даному випадку пацієнту було запропоновано лапороскопічну енуклеацію пухлини. Операція полягає в мініінвазивному та найменш травматичному видаленні лише пухлини залози, з максимальним збереженням органу. Такий метод дозволяє зменшити кількість післяопераційних ускладнень, тривалість перебування хворого у стаціонарі після операції, та значно покращити косметичний ефект для пацієнта, а також зберегти ендокринну та екзокринну функцію органу.

Через декілька днів після операції пацієнт був виписаний додому. Симптоми хвороби, у тому числі й нервово-психічні розлади, зникли, показники вуглеводного обміну нормалізувались, і чоловік знову почувається активним та впевненим у собі. 

Звертайтесь за якісною медичною допомогою (044) 408-14-36, (093) 542-36-97 працює Viber