донорство.jpg
02 серпня 2021
Посмертне донорство знову рятує життя

58-річному Юрію кілька років тому було поставлено невтішний діагноз - гепатоцелюлярна карционома на фоні цирозу печінки (рак внутрішньопечінкових проток). З того часу він знаходився в листі очікування на трансплантацію печінки. Стан Юрія погіршувався кожного дня, а подальший прогноз був не втішним. Але все змінилося - з’явилася надія на порятунок. Цією надією став молодий хлопець, якому було діагностовано смерть мозку, а його рідні дали добро на трансплантацію органів іншим людям.

Донорський мультиорганний забір було проведено на базі Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги і це був перший, але сподіваємося не останній, досвід наших колег.

Печінку донора було перевезено до Національного інституту хірургії та трансплантології, де й пересадили її Юрію зранку 29 червня. Його стан вже стабільний, та попереду чекає тривалий і непростий шлях реабілітації.

Дві донорські нирки були пересаджені в Черкаському обласному онкологічному диспансері. А серце трансплантовано в Черкаському обласному кардіологічному центрі бригадою фахівців Інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

Висловлюємо слова скорботи родичам донора та свою шану і подяку за їх нелегке, але шляхетне рішення. Дякуємо Українському центру трансплант-координації, адміністрації та колегам Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги й департаменту патрульної поліції МВС за швидку та злагоджену роботу.

Трансплантація виконана за кошти держави відповідно до пілотного проекту з фінансувнння трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.