Group 550.png
20 березня 2023
Виразкова хвороба шлунку

Виразкова хвороба шлунку або/та дванадцятипалої кишки – хронічне рецидивуюче захворювання, що супроводжується виразковим ураженням слизової оболонки шлунку або/та дванадцятипалої кишки. Захворювання має прогресуючий перебіг, і часто супроводжується ускладненнями, що призводять до тяжких наслідків, а саме до інвалідності або смерті.

В періоди загострення хворий, як правило, відчуває наростаючий біль в епігастрії відразу після вживання їжі, що посилюється протягом півгодини-години. Потім відбувається згасання.

В деяких випадках біль при виразці шлунку практично не відчувається або повністю відсутній. Усунути больовий синдром можна за допомогою гарячої грілки або прийому медикаментів: спазмолітиків, інгібіторів протонної помпи та інших.

Найчастіше причиною прояву виразки стає хелікобактерна інфекція (бактерія H.pylori). Важливу роль відіграє генетична схильність – більш ніж у 40% пацієнтів є родичі з даною патологією. Ще однією вагомою причиною служить прийом нестероїдних протизапальних засобів.

Виникнення і загострення виразкової хвороби також провокують: ВІЛ-інфекції, цироз печінки, патології сполучної тканини, серця, легень і стресові стани, які викликають порушення функції захисту слизової оболонки від агресивних чинників.

Сучасним та найбільш ефективним методом діагностики виразкової хвороби є відеоезофагогастродуоденоскопія. Даний метод дає можливість виявити виразковий дефект безпосередньо в шлунку та визначити на якій стадії знаходиться захворювання.

В якості альтернативних діагностичних методів у дорослих можуть застосовуватися: УЗД органів черевної порожнини, рентгенографія з контрастуванням, PH-метрія, а також тести на визначення бактерій H. Pylori.

PH-метрія – це метод дослідження функціонального стану верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Він полягає у вимірюванні рівня кислотності (рН) безпосередньо у стравоході, шлунку і дванадцатипалій кишці за допомогою спеціального пристрою – ацидогастрометра.

Процедура виконується двома методами:

  • короткотермінове дослідження (протягом 4х годин)
  • добове (24 години) дослідження в умовах одноденного стаціонару (PH-моніторинг).

В Інституті Ви можете пройти всі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження та отримати кваліфіковану консультацію гастроентеролога щодо подальшого лікування виразкової хвороби та її профілактики.

Запис на консультацію за телефоном (044) 408-14-36, (093) 542-36-97