photo_2023-07-13_14-43-08.jpg
14 липня 2023
Увага - варикоцелє

16-річний хлопець нещодавно почав відчувати болі в паху, особливо під час фізичного навантаження. Звернувшись за медичною допомогою, почув діагноз - лівобічне варикоцелє 3 ступеню. З офіційного сайту Інституту батьки хлопця дізнались про новітню методику, що використовується в лікуванні варикоцелє - емболізація яєчкової вени, та звернулися за консультацією.

До відома. Варикоцелє (варикозне розширення вен сім’яного канатика) - досить поширене захворювання. На варикоцелє страждають не менше 20% чоловіків у віці 10-40 років. Варикоцелє - це одна з провідних причин чоловічого безпліддя (близько 50% серед усіх причин безпліддя у чоловіків).

Як правило, пацієнти скаржаться на тягнучі болі в лівій половині калитки, що посилюються до вечора, а також при підйомі важких предметів, фізичних навантаженнях. Клінічні прояви варикоцелє виникають далеко не завжди, часто навіть у пацієнтів з безпліддям немає ніяких скарг. Основним способом скринінг-діагностики варикоцелє є пальпація калитки. Майже 95% випадків патології виявляються саме так. Проте, для остаточного підтвердження діагнозу і планування лікування потрібне виконання УЗД з допплерографією.

Після дообстеження наш молодий пацієнт був госпіталізований, йому виконали мініінвазивну операцію. При проведенні передопераційного дослідження було виявлено анатомічну аномалію - подвійну яєчкову вену. При традиційних оперативних втручаннях неминучим був би рецидив захворювання. Ендоваскулярно обидві вени успішно емболізовані, і вже через 3 години наш пацієнт був відправлений на амбулаторне спостереження.

Емболізація варикоцелє - це високотехнологічна малоінвазивна процедура під місцевою анестезією, яку виконують фахівці з ендоваскулярної хірургії.

Катетер через невеликий розріз/прокол на стегні проводиться в сім’яну вену і через нього вводяться спеціальні емболізуючі спіралі та склерозуюча речовина. Вони повністю перекривають просвіт вени і блокують патологічний кровотік. Триває емболізація близько 20 хвилин, вона є абсолютно безболісною. Емболізація вимагає госпіталізації всього на декілька годин. Важливою перевагою емболізації є значно менша ймовірність розвитку рецидиву варикоцелє, в порівнянні з хірургічним лікуванням.