Group 663.png
07 вересня 2023
Артеріовенозна фістула
Пацієнти, які мають хронічну хворобу нирок та отримують замісну ниркову терапію (проходять гемодіаліз), повинні мати спеціальний доступ до своїх судин, через який і проводиться процедура очищення крові. Найбільш оптимальним доступом вважається артеріовенозна фістула, іноді її називають гемодіалізною фістулою.
 
Хірург з'єднує власні артерію та вену, зазвичай, під шкірою передпліччя або плеча. У такому випадку вена буде розширюватись поступово, її стінка стане товстішою, і буде зручно підключати систему для проведення гемодіалізу.
"Дозрівання" фістули АВ займає 6-8 тижнів. Цей час потрібний для загоєння фістули та ремоделювання (зміни розміру та структури) вен пацієнта.
 
Терміни дозрівання досить умовні. Так, у людей з добре розвинутими венами (великий діаметр, добре контуруються) використання фістули можливе вже протягом 2-х тижнів після її формування. А, наприклад, у хворих поважного віку, з цукровим діабетом дозрівання може тривати багато місяців. Тому, рекомендовано проводити формування артеріо-венозної фістули приблизно за 6 міс. до початку її використання або при зниженні швидкості клубочкової фільтрації нижче 20 мл/хв.
 
Бувають випадки, що пацієнтів з фістулою оперують по декілька разів протягом діалізу, бо фістула перестає працювати з різних причин. В такому випадку треба переформовувати фістулу або проводити протезування судинного доступу.
 
Фістула та замісна терапія методом гемодіалізу є перехідним етапом лікування. Єдиним шляхом відновити звичайний ритм життя є трансплантація нирки.
 
Отримати консультацію, стати на лист очікування пересадки нирки, пройти до трансплантаційну підготовку або, якщо Ви вже трансплантовані - післятрансплантаційний моніторинг, це все можливо у відділі трансплантації нирки нашого Інституту.
Телефон 044-408-19-00, 044-454-20-62
 
Медична допомога надається у відповідності до Постанов КМУ д 5 вересня 2018 р. № 707 "Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів" та 3 березня 2021 р. № 181 "Деякі питання впровадження та реалізації нового механізму фінансового забезпечення надання спеціалізованої медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук".