Новини
photo_.png
14 червня 2023
Всесвітній день донора крові

Цінність крові люди усвідомлювали з прадавніх часів. У працях Плінія та Цельса можна зустріти згадки про те, що людям з епілепсією та порушеннями психіки приписували випивати кров. Достеменно невідомо про результати такого лікування, але дослідження в цьому напрямку не припинялися. Перші важливі відкриття у сфері донорства були зроблені ще у 1628 р., адже тоді В. Харві оприлюднив інформацію про закон кровообігу та дав значний поштовх для можливості розробки методу переливання крові.

15 червня 1667 р. французький лікар Жан-Батист Дені, що був особистим лікарем Людовіка XIV, перелив 12 унцій овечої крові хлопчику, що страждав на лихоманку, і той швидко одужав. Щоправда, подальша доля пацієнта після фіксації одужання невідома, як і достеменно невідомо, за якими критеріями факт одужання був встановлений.

1900 рік вважають знаковим у медицині, адже тоді К. Ландштейнер відкрив три групи крові, за що через 30 років отримав Нобелівську премію. Рік потому його колеги додали до вже існуючого списку четверту групу. Ще через шість років А. Гектоен припустив, що переливання крові будуть безпечнішими, якщо перед процедурою робити тест на сумісність. Тоді науковці визначили, що кров передається спадково. У 1912 р. затвердили поняття універсального донора (перша група крові) та універсального реципієнта (четверта група), а через два роки науковці винайшли антикоагулянти, які давали можливість заморожувати кров. Прориви в галузі досліджень крові цього періоду включали відкриття резус-фактору та отримання знань про склад крові – еритроцити та плазму.

Сьогодні донорська кров та компоненти, що з неї отримані, рятують мільйони людей по всьому світу – дітей, дорослих, людей поважного віку. Донорство крові – шляхетний та благодійний крок, висловлення гасла «Допомагай іншим. Донать кров. Поділися життям!»

З цим гаслом до відділення трансфузіолоії Інституту завітали співробітники Верховного Суду та Солом'янської районної державної адміністрації, які вирішили приєднатися до великої родини донорів та подарувати життя тим, хто цього дуже потребує.

Дякуємо донорам! Станьте одним з тих, хто дарує життя!

 

 

Інформація про наявність медичних препаратів

що були придбані за кошти державного бюджету України

 



список препаратів

ЗМІНА МЕХАНІЗМУ ФІНАНСУВАННЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

ННЦХТ ім. О.О. Шалімова НАМН України долучився до реалізації проекту КМУ щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги



більше інформації

Про центр Сервіси ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ФАХІВЦІВ НОВИНИ Контакти Медтранспорт
Ми сьогодні Наша історія Адміністрація центру Наші фахівці Благодійність Наші партнери Вакансії 3D тур по операційним центру Правова інформація Сертифікати та ліцензії Публічні закупівлі Наглядова рада Вакансії Для страхових компаній Стаціонар Консультативна поліклініка Приймальне відділення Для учасників бойових дій Здати кров - врятувати життя For patients from abroad Зворотній зв'язок Подяка пацієнтам ОСВІТА Післядипломна освіта Навчання в аспірантурі Медична рада Конференції та з’їзди Клінічні випадки Міжнародний класифікатор хвороб МКХ 10 Новий механізм фінансового забезпечення Інституційний репозитарій Асоціація хірургів України Журнал "Клінічна хірургія" Новини Публікації про центр Контактна інформація Як доїхати
logo