photo_2024-06-17_08-29-40.jpg
17 червня 2024
Інфікований протез

Інфекції трансплантата після судинних операцій призводять до найсерйозніших ускладнень у судинній хірургії, включаючи кровотечу з анастомозу, сепсис і смерть. Загальна частота інфекцій судинного трансплантата коливається від 0,5% до 6% залежно від локалізації, а їх лікування все ще залишається складною проблемою.  Особливо, якщо інфікування протезу пов’язане із бойовою травмою.

Нашому пацієнту Ігорю 32 роки, він з Тернопільщини. На бойовому завданні отримав важке поранення. У лікарнях Дніпра, Львова та в Київському військовому шпиталі пацієнту провели загалом більше 16 оперативних втручань. Внаслідок травми у Ігоря сформувалась хибна аневризма, яка розповсюджувалась на загально-клубові та ліву стегнову артерію, викликаючи порушення, що в подальшому могли призвести до втрати кінцівки.

Тому в уражені магістральні судини мініінвазивно хірурги встановили стент-графти (штучні судинні протези), що поновило нормальний кровотік та зменшило ризик кровотечі.

Однак, через півроку на стегні, над встановленим протезом, заявилася нориця з гнійними виділеннями. Консервативне лікування не діяло, стан пацієнта погіршувався. Дані КТ засвідчили наявність інфекційного процесу вздовж всього графту.

Після додаткового обстеження та мультидисциплінарного консиліуму у нашому Центрі, було прийнято рішення про видалення стент-графту та проведення пацієнту аутовенозного клубо-стегнового шунтування з використанням власної великої підшкірної вени.

Технічно складне оперативне втручання, через запальний і виражений злуковий процес, наші фахівці провели дуже вчасно, оскільки наявний лізис (розплавлення) загально-стегнової артерії, в яку попередньо було встановлено стент-графт, міг в будь-який момент спровокувати значну кровотечу.

Зараз пацієнт почувається добре, в найближчий час виписується додому.

Відділення хірургії магістральних судин 044-408-58-36