Ми сьогодні
04 квітня 2024

Аневризма лівого шлуночка

Аневризма.webp

У 66-річного чоловіка стався гострий інфаркт міокарду. Однак, він вчасно не звернувся по медичну допомогу, що мало не коштувало йому життя.

Лише на третю добу після нападу пацієнта госпіталізували в лікарню за місцем проживання та відразу виконали коронарографію й відновили кровотік по ураженій судині (встановили стент), що є стандартною процедурою усунення оклюзії (зменшення просвіту) коронарної судини, яка живить серце. На жаль, процедура не принесла значного позитивного ефекту, що пов'язане з несвоєчасним зверненням за медичною допомогою. 

Фракція викиду шлуночка після процедури залишалась вкрай низькою (28%, при фізіологічній нормі 50% - 65% ), а КДО складав 177 мл.

До відома. КДО або кінцевий діастолічний об’єм шлуночку – це об’єм крові в шлуночках серця при кінцевому навантаженні або заповненні (діастола) чи кількість крові в шлуночках безпосередньо перед систолою. Кінцевий діастолічний об’єм у нормі становить приблизно 110-120 мл.

При проведенні МРТ серця у хворого виявили аневризму лівого шлуночку великих розмірів, що й порушувало нормальний ритм скорочення серця.

Пацієнт був госпіталізований до нашого Центру, у відділення трансплантації та хірургії серця. Нашими фахівцями було виконано пластику лівого шлуночку, у тому числі резекцію аневризми та ушивання шлуночку до потрібного обсягу, а також шунтування правої та передньої коронарної артерії. За даними УЗД, виконаного після оперативного втручання, у пацієнта фракція викиду серця виросла до 40%, а КДО знизився до 112.

Тобто функція серцевого м’язу була відновлена разом із судинною прохідністю.

На 8-му добу наш пацієнт виписаний додому у задовільному стані, почуває себе добре та в найближчий час повернеться до звичайного ритму життя.