photo_2021-10-17_10-13-25.jpg
17 жовтня 2021
Коли не віриться, що діаліз залишився в минулому

Їх об'єднала не лише спільна палата, а передусім - потреба у трансплантації та жага до життя. Тому вони тут, в нашому Інституті, вже проходять курс реабілітації і досі не можуть повірити, що не потрібно кидати все й бігти на діаліз, який теж  проходили в один і той же день.

"Мені зателефонували о першій годині ночі. Я не хотіла брати слухавку,  думала, що хтось помилився. Але на третій раз таки її взяла і почула: "Збирайтеся, у нас є для Вас нирка". Спочатку не повірила - це ж неможливо, щоб так швидко. Потім повідомила мамі і ми поїхали,"- розповідає Лада, яка вже більше тижня живе з новою ниркою. Вона стала в чергу на трансплантацію в Інституті у грудні минулого року, а вже в жовтні система ЄДІСТ підібрала донора, який підійшов за показниками саме їй.

Потреба в трансплантації з'явилася після того, як минулоріч  Лада перехворіла на COVID-19. До цього вона 10 років жила з діагнозом «хронічний гломерулонефрит». Та після хвороби жінка постійно була «прив'язана» до лікарні, де проходив діаліз. Нині ж, почувається  добре, й досі не вірить,  що це все-таки сталося.

"Усе життя чула, що допомогти мені ніхто  нічим не зможе. Тільки спостереження, - так розпочала свою історію Валентина, в якої був діагноз полікістоз нирок. - Постійна дієта та почуття, що ти собі не належиш. Але тепер маю надію, що в мене все буде добре. Тільки вперед - і ні кроку назад!".

Лікарі навіть не дозволяли Валентині народжувати дітей. Та материнський інстинкт взяв гору й, попри все, вона народила двох діток з різницею в 10 років, перевіривши пізніше здоров'я обох. Тим часом ситуація зі здоров’ям погіршувалася. У грудні минулого року в Інституті їй видалили нирки і запропонували стати в чергу на трансплантацію, оскільки ніхто з близьких не підіходив для родинної. Жінка зібрала речі і щойно пролунав довгожданий телефонний дзвінок  - разом з чоловіком  поїхала до Києва.
Нині рецепієнтки нирок  почуваєються добре і вже планують свої майбутні подорожі до моря. Нарешті вільні, нарешті зможуть, купатися, насолоджуватися відпочинком та багато чого іншого.

Лада і Валентина дуже вдячні сім'ї донора за своє "нове" життя. І ми приєднуємося до них. Це велика втрата для Вас, та ваше таке тяжке, благородне рішення врятувало одразу три життя.

Висловлюємо слова подяки Центру трансплант-кординаціі, Марії Кизил-Загорецькій - трансплант-координатору Київської Міської Клінічної Лікарні Швидкої Медичної Допомоги та лікарям і адміністрації закладу за злагоджену, успішну співпрацю.

Трансплантації були виконані за кошти держави відповідно до пілотного проекту з фінансувнння трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.