photo_2024-06-19_15-43-35.jpg
20 червня 2024
Облітеруючий атеросклероз судин

Облітеруючий атеросклероз – це складне системне захворювання судин. Тому в значній частині випадків, ураження не обмежується одним судинним басейном. За даними міжнародного регістру REACH, приблизно у 20% пацієнтів з ішемічною хворобою серця, ішемічною хворобою головного мозку та атеросклеротичним ураженням артерій нижніх кінцівок є симптоми атеротромбозу більш ніж в одному судинному басейні, а приблизно у 2% хворих – у всіх 3 басейнах.

У випадку множинного атеросклеротичного ураження найскладнішим є вибір тактики лікування.

З такою патологією до ДУ «ННЦХТ ім.О.О. Шалімова НАМН України» звернулась хвора 74-х років, яка скаржилась на виражений біль та гангрену 4-5 пальців правої стопи, проблеми сну через біль, високий артеріальний тиск, слабкість в правій руці. Раніше хвора перенесла гостре порушення мозкового кровообігу внаслідок оклюзії (тромбозу) правої сонної артерії. При обстеженні було виявлено мультифокальне ураження судин.

1. Критичне звуження (стеноз) лівої сонної артерії (залишковий просвіт судини складав біля 1 мм) та закупорку (оклюзію) правої сонної артерії.

2. Критичне звуження (стеноз) лівої ниркової артерії.

3. Закупорку (оклюзію) правої стегнової артерії довжиною близько 40 см!

Першим етапом було одночасно відновлено кровотік в головний мозок та ліву ниркову артерію сучасним малотравматичним методом – стентування. Це процедура, яка проводиться під місцевою анестезією, через один прокол в ділянці пахової складки. Критичне звуження артерій було розширене спеціальними балонами та імплантовані стенти (металеві конструкції, які притискають бляшку до стінки судини).

Другим етапом було відновлено кровотік у праву ногу методом стегново-підколінного шунтування та видалення нежиттєздатних тканин на 4 -5 пальців правої стопи.

Таким чином, у пацієнтки проведена реваскуляризація головного мозку, лівої нирки та правої нижньої кінцівки. Хвора знаходилась у відділенні 2,5 тижні та виписана без болю в нозі, нормальним артеріальним тиском та добрим самопочуттям.

Запис на консультацію судинного хірурга 093-700-55-73