Ми сьогодні
04 березня 2024

Березень - місяць обізнаності про колоректальний рак

Group 1378.webp

Березень є місяцем обізнаності про колоректальний рак.

Це один з найпоширеніших видів раку у світі. У рейтингу за поширеністю серед інших локалізацій раку посідає друге місце. Щороку в Україні виявляють близько 16 тисяч нових випадків захворювання.

Колоректальний рак проявляє себе, як правило, на пізніх стадіях.

Симптоми, за яких треба негайно звернутися до лікаря:

• болі різного характеру в тазу при дефекації і в спокої,

• домішки крові в калі,

• виснаження та різке зниження маси тіла.

Факторами розвитку колоректального раку може бути спадковість (сімейний анамнез), неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, дифузний сімейний поліпоз, вік більше 50 років. Після досягнення 50-річного віку захворюваність збільшується в 20 разів, і потім щорічно ризик зростає на 5%.

Серед факторів, які підвищують ризики колоректального раку також наявність надмірної ваги, спосіб харчування (недостатня кількість клітковини, багато червоного м’яса та процесованих продуктів), відсутність фізичної активності, надмірне вживання алкоголю. Якщо в сім’ї близький родич мав колоректальний рак, особливо у віці менше 50 років — це також підвищує ризики захворіти.

Ефективною стратегією боротьби з колоректальним раком є скринінг, як процес виявлення ракового або передракового стану у людей, що не мають симптомів захворювання. Основним скринінговим дослідженням є відеоколоноскопія з біопсією у разі виявлення новоутворень у кишківнику.

Скринінгові програми, зокрема, передбачають проведення колоноскопії у віці від 45 років з подальшим інтервалом таких скринінгових досліджень кожні 5 років.

Якщо людина знаходиться в групі ризику та має спадковий фактор появи захворювання (на колоректальний рак хворіли кровні родичі), скринінг проводиться починаючи із 40 років або на 15 років раніше від встановленого онкологічного діагнозу в родичів.

Регулярний скринінг колоректального раку є одним з найпотужніших засобів профілактики цього захворювання.